четвртак, 5. новембар 2015.

Oil pulling - mućkanje uljima, uticaj na zube, kožu: testiranje i iskustvo, deo 1.




Prateći neke ljude koji govore o holistici i ulazeći, pomalo, u taj čisti svet, rešila sam da prihvatim neke segmente koje smatram da mogu da iznesem, za sada. Jedan segment holističke prakse koja spada u ajurvedansku tradiciju je mućkanje ulja u ustima, tzv. oil pulling. O čemu se, zapravo, radi? Neću ulaziti do srži u ajurvedansku praksu jer ni sama ne vladam toliko da mogu druge da poučavam, već ću govoriti samo o ovom, pojedinčanom segmentu koji se tiče estetike i unutrašnjeg stanja organizma.






Ono što je važno je da do poremećaja u organizmu (bolesti, nepravilnosti, akne, loš zadah, psihičke nestabilnosti itd) dolazi ako se toksini natalože, a nerecipročno se prazne, te ih je neophodno pročistiti, odnosno izbaciti iz organizma. Ajurvedanska praksa govori o tome kako se može prići tradicionalnom lečenju.


Šta je oil pulling (mućkanje)?




Oil pulling (izvinjavam se anglistici) podrazumeva uzimanje kašike ulja u jutarnjim časovima, na prazan stomak i mućkanje tog istog ulja u ustima između 10 - 20 min. Idealno je 20ak minuta, ali znam da mnogima to deluje kao predugo. 

Koja ulja se predlažu?



Naravno, hladno ceđena i nerafinisana ulja su jedini mogući izbor za oralni unos. To je važno. Po iskustvima, najdelotvornija su: susamovo, kokosovo i suncokretovo. Kokosovo se preporučuje zbog najprijatnijeg ukusa u usnoj duplji.


Kada i koliko?


Mućkanje treba obavljati po ustajanju, jer je tada koncentracija nataloženih bakterija dominantna u usnoj duplji, te je efikasnost tada na najvišem nivou. Ipak, ukoliko se odloži za uveče ili tokom dana, ne bi trebalo da bude problema, već je učinak manje delotvoran. No, bolje ikada nego nikada, pretpostavljam.
Mućkanje je idealno raditi 20ak minuta, u principu, to je neko optimalno vreme. Nisam sigurna da postoji maksimalna vremenska linija. Ali sve kraće je manje učinkovito.
Uzima se oko kašika ulja i tada muć(č)kanje može da počne. Nakon isteka vremena, sadržaj se ispljune!  Ne mogu dovoljno da podvučem ovo.



Kako deluje?


Ulje, po svojoj strukturi, masno i lepljivo za sebe lepi nataložene bakterije, a znamo da je usna duplja jedna potencijalna bakterijska rupa, te da se bakterije i odatle razlažu. Ulje, poput magneta, zalepi za sebe sve viškove - jer viškovi nam i prave problem, te mi delujemo uljem kao da izlučujemo toksine i ono negativno iz organizma.



Zašto sve ovo i čemu sve ovo?



Metoda mućkanja je, navodno, duboko učinkovita na delovanje celokupnog organizma i imunog sistema. Nisam sigurna ni da umem da pobrojim sve što leći i tretira. Ipak, čim nešto ode u ekstrem - da leči i neizlečivo, ja postajem Neverni Toma i predstavnik skepticizma i želim da me ili opovrgne ili zauvek ućuti. Znam da nije idealno za ulazak u nešto što je alternativno gde poverenje predstavlja jedan od temelja, ali teško mi je da se borim  sa zdravim razumom. Kako je meni delovalo, da li je delovalo i šta će biti - moći ćete da ispratite.

Ovom metodom se utiče, prvenstveno, na zdravlje usne duplje, desni, zuba i daha. Ipak, smatra se da zbog blagotvornih dejstava određenih hladno ceđenih ulja uticaj seže duboko u organizma, te su mogući zdravstveni i neestetski uticaji na:


  • Glavobolju
  • Opšte stanje organizma
  • Imuni sistem
  • Akne
  • Ekceme
  • Hronični umor
  • Nesanicu
  • Srčane probleme
  • Detoksikaciju
  • ...

Zubi - Izbeljuje zube, čisti usnu duplju, sprečava karijes, ojačava zube, utiče na loš zadah




Ovde je nabrojan niz stvari na koje ovo utiče. Ima li smisla? Ima i nema. Čitala sam o tome, pratila iskustva. Ima izuzetno zadovoljnih ljudi sa ovim iskustvima, ima onih kojima je pomogla za nešto, za nešto manje ili za nešto nije. Sa naučne strane, ima referenci i istraživanje (na engleskom jeziku i drugim jezicima) i, u celini uzev, pozitivnog uticaja ima, a čistija je varijanta od regularnih čistača. Ipak, ostaje crv sumnje zbog nedostatka pravog iskustva.



Kako sam ja počela?



Ja sam, skoro, krenula u testiranje. Terapiju bi trebalo sprovoditi svako jutro, ja sam probala nekoliko dana da vidim kako to izgleda i evo koja su moja zapažanja:


Kada ustanem, na prazan stomak stavim kašiku kokosovog ulja u usta, onda shvatim da sam premalo stavila, pa dodam još malo. I tako redovno :) Zatim, najteži deo: What the fuck should I do now? momenat, da prostite. Jutarnja rutina mi je potpuno drugačija i ovo mi malo ruši koncept. Glavno je da nećete sedeti i blenuti u zid dok čekate da istekne vreme. U tom slučaju, nećete uraditi ništa i prestaćete.

Ulje sam stavila što bliže mestu ustajanja da vreme što pre krene da teče. Onda umivam lice hladnom vodom i krećem da pravim mlaku limunadu koju ću prvo popiti. U međuvremenu pravim doručak. Kada spremim šta ću jesti, nekad stavim jutarnju masku na lice i malo još procunjam po kuhinji i tu negde vreme prođe, gore-dole. Onaj ko se tušira ujutro, lepo može da strpa ulje i krene u tuširanje. Za početak mi je 15ak minuta ihaaaj. 

Onda ispljunem, operem zube, očistim koncem ili interdentalnom četkicom i nastavljam dalje dan.

Važno:

* ispljunuti je krucijalno, jer ako progutate, gutate sve nečistoće i bakterije

* važno je nastaviti normalnu rutinu pranja jer ovo ne zamenjuje fizički, odnosno mehanički pokret čišćenja

*važno je da budete aktivni, a da mućkanje bude usputno, a ne sama akcija

*važno je izabrati dobro ulje

*važno je bar malo verovati

*važno je i da ne verujete u neverovatno





Šta sada i da li sam nešto primetila?



Ovo sam krenula da izvodim tek nedavno i moram da priznam da sam primetila da su mi zubi za pola nijanse belji, ali ne mogu da garantujem da je od ovoga. Ipak, ovo radim prekratko za bilo kakve releventne činjenice ili iskustvo. Planiram da krenem u akciju 30 dana, pa da vidim da li će se nešto desiti. S obzirom na to da imam niz nekih zdravstvenih gluposti, nisam loš materijal za testiranje. Ipak, ovo nije magija (i u iskustvu drugih) i potrebno je da postane regularna životna navika ili povremena terapija na dugoročne staze da bi dala realne efekte kvalitetu života. 


Svakako, želim da probam da istrajem pa ćemo videti.




Da li ste probali ovu metodu?

Da li vas zanimaju rezultati testiranja?

Koliko je ovo samo mit?


*Sve fotografije su preuzete sa web-a.



Nadam se da vam se ideja i tekst dopadaju.

Do narednog pisanja...

Maja / Skin Harmony


2 коментара: