среда, 19. август 2015.

11 velikih grešaka prilikom nege kože vol. 1

Svi smo svesni važnosti pravilne nege kože lica. Nažalost, s obzirom na hiperprodukciju proizvoda, veoma je lako naći se izgubljen u tom svetu: Šta je dobro? Vredi li novaca? Kada pronađete prave proizvode za sebe, što ume da bude pravi izazov, onda treba umeti njima pravilno baratati. Nije važno samo imati proizvode i mackati ih, važno je pravilno ih koristiti i neke supstancijalne stvari ne preskakati.

Ja ću napisati neke od važnijih stavki, do kojih sam došla iskustvom, kao i neke zablude i česte greške. Koža je samo jedna i zaista je treba maziti. Ne pišem hijerarhijskim redom, već nasumice nabrajam stavke.



1. NESKIDANJE ŠMINKE PRE SPAVANJA

Verujem da ovo već svi znate, ali, zaista je jako važno da ne preskočite nijednu noć, jer je dovoljna jedna noć da se pore zaguše i naprave problem. Veoma je važno skinuti šminku pre spavanja, posebno sa kože lica. Važno: nedovoljno je samo oprati lice vodom!




2. SPF KREMA SE KORISTI SAMO LETI

Nažalost, ne mogu ni za sebe da kažem da ovo stopostotno sprovodim. Svi smo svesni važnosti zaštite od sunca, ali je važno znati da sunce najviše dopire slučajnim izlaganjima: kroz oblake, kroz staklo itd. Dakle, spf krema bi trebalo da se koristi preko cele godine, jer UV zraci koji prodiru u kožu utiču na fotostaranje. Važno: ne treba preterivati u količinama SPF krema!


3. PREVIŠE PILINGA

Da, postoji stvar koja je dobra, kao što je piling, ali sa kojom se ne sme preterivati. Pilinzi, ako se koriste često, isušuju kožu, a onda koža sama luči višak ulja i stvara se sebum, a takođe postane osetljivija. Dakle, preporuka za piling je 2-3 puta nedeljno, maksimalno. Manje je više, u ovom slučaju, i to zaista treba shvatiti ozbiljno.


4. UZIMANJE PROIZVODA PRSTIMA

Da, znam. Zvuči kao previše mučenja. Da li ću zaista da uzimam štapić za uši i vadim kremu? To je, hajdemo reći, optimalno korišćenje proizvoda sa najmanjom mogućnošću unosa bakterija. Ovo je, naravno, za one smelije i koji mogu da se bakću time. Nažalost, sama se ne pridržavam toga, tj. retko, ali sam smatrala da je vredno pomenuti. Na rukama nam se najviše bakterija zadržava, te uzimanje proizvoda direktno prstom nije idealno. Naravno, podrazumeva se da su ruke čiste, ali nekad se desi i da nisu, pa bakterije i slobodni radikali došetaju na lice. Ovo ne važi za kozmetičke ambalaže koje imaju prevenciju toga: tube, bočice, već za teglice, jer konstantnim uzimanjem, u proizvodu ostaju bakterije.


5. NEREDOVNO MENJANJE JASTUČNICE

Ovo zvuči way too random, ali nije. I to ne znači da ne vodite računa o higijeni, ne aludiram na to :) Važno je znati, ipak, da se treba menjati i češće nego što pomišljate, jer to može izazvati bubuljice koje, naprasno, u toku noći niknu, od bakterija koje se skupe na jastučnici, od znoja sa kože glave i slično.



6. NEDOVOLJNA HIDRATACIJA

Voda, voda i voda. Sveta voda. To je, verovatno, jedina stvar na svetu koje ne može biti previše. Hidratacija iznutra je najbolja priprema za spoljašnju hidrataciju i čišćenje.


7. MASNA KOŽA NIJE TRETIRANA HIDRATACIJOM

Čula sam, više puta: ,,Pa, šta će meni krema kad već imam masnu kožu?'' Nezavisno od tipa kože, uz pravu hidrataciju koži se obezbeđuje balans, u suprotnom - koža će osetiti prirodnu žeđ  i nadomestiće to dodatnim lošim uljima, a to ne želimo, no, no.


8. PREVIŠE TRETIRANJA KOŽE

Ovo se izjednačava sa mučenjem. Kao i u svemu, neophodan je balans, ravnoteža, normala. Koža se zasićuje. Ako imate bubuljicu, prevelika briga oko nje stvoriće dodatne iritacije u okolnoj regiji. Dovoljno je upotrebiti jedan proizvod u koji imate poverenja  i imati strpljenja da isti odradi svoj posao.


9. ČESTO PRANJE LICA

Ovde ima puno paradoksa, i ovo je jedan od tih. Često pranje lica izaziva dehidrataciju i opet, dovodi do lučenja viška ulja. Zato, perite lice, ali umereno. 

10. DUPLI ČIZ, COCA-COLA, SNICKERS I OSTALE HEDNOSTIČKE BEBE


Neću trubiti o važnosti pravilne ishrane na opštem planu. Svi znamo. Neki mogu, nekima je teže, nekim nemoguće. Ali, trudite se. Važno je i za vašu kožu. Ne morate biti potpuno holistički nastrojeni, ali kad možete izbegavajte: belo brašno, gazirano, previše šećera. Pokušajte balansirati. Ujedno, probajte da obogatite ishranu unošenjem crvenog i zelenog povrća i voća. Za kožu su dobre sve namirnice koje su bogate antioksidansima i određena, takozvana, super-hrana, vitamin C, A, E.





11. NE ČITATE SASTOJKE!


O, da. Znamo da smo svi u aktivnom i brzom životu i da šoping bude ,,na brzaka''. Čitanje sastojaka je samo, da izvinite, pain in the ass. Traje. Sitna slova. Rastumači. Da li ovo, beše, valja? Hmm... šta je ovo? Ja sam sebi našla metod. U telefon sam zabeležila u Beleškama nekoliko ključnih stvari koje bi trebalo izbeći. I ako negde zapne, bacim pogled. To je to. I mnogo bolje pazarim od tada. Važno je znati da pratite redosled sastojaka! Proizvodi se često reklamiraju kao ,,nešto sa nečim'', a u stvari, procenat tog ,,nečega'' je izuzetno nisko u sastavu, što govori u prilog činjenici da je samo marketinški potez da namame na ono što se traži. 
S tim u vezi, trenutno je u jeku prirodno i organsko. Tu treba biti poprilično ljut, ali to je zasebna tema. Na primer, na proizvod stave kao glavni sastojak ulje avokada, vi pogledate, a ulje sasvim nisko u sastavu, što znači da gotovo nema nikakvog uticaja, jer sve mora imati određeni procenat da bi bilo delotvorno u vlastitoj funkciji.

Izbegavati:


  •  Formaldehyde (koliko je moguće, nalazi se u laku, farbama, lepku za trepavice)
  • Fragrance/Parfum 
  • Mercury ( u nekim maskarama )
  • Mineral oil ( mineralna ulja stvaraju film koji, takoreći, ne dozvoljava toksinima da izađu)
  • Parabens
  • Silicone-derived emollients
  • Sodium lauryl (ether) sulfate (SLS, SLES) (često se nalaze u penušavim gelovima za lice i slično, veoma ih je teško izbeći)
To su samo od nekih loših sastojaka, ukoliko želite - napisaću zaseban tekst o tome.

Mogla bih pisati još dosta stavki, ali ovde ću stati. Ovo sve je vama, sigurno, poznato, ali nije loše da stoji kao mali podsetnik i vama i meni. Volite svoju kožu, neka diše, neka bude pažena, jer koža je najveći organ na telu, a samo je jedna.


Do narednog teksta...

Maja / SkinHarmony

Fotografije su preuzete sa Interneta

3 коментара: